Недостатъчният сън увеличава риска от диабет, са установили учени от университета на Уорик в графство Уорикшър, Англия, предаде ИТАР-ТАСС.

Изследването им продължило 6 години. Учените открили пряка връзка между недоспиването и появата на преддиабетно състояние, известно като нарушена гликемия на гладно (IFG). Организмът на човек с нарушена гликемия на гладно губи способността си да регулира ефикасно кръвната захар, което увеличава риска от диабет тип 2 (инсулинонезависим диабет).

След неколкогодишни наблюдения на здравословното състояние на 1455 пациенти британските учени заключили, че ако редовният нощен сън е по-малко от 6 часа, вероятността да се развие преддиабетно състояние заедно със свързаните с него последствия нараства 3 пъти.

Установихме, че краткият сън - по-малко от 6 часа, е съпътстван от трикратно увеличаване на риска от нарушена гликемия на гладно в сравнение с хората, които обикновено спят между 6 и 8 часа нощем, заяви ръководителят на екипа д-р Саверио Стренджис.

Причините за неколкократното увеличаване на риска от диабет вследствие на недостатъчния сън засега са неясни. Предишни изследвания показаха редица негативни изменения, свързани с функционирането на организма вследствие на недоспиване, но кое от тях непосредствено стимулира нарушената гликемия на гладно  си остава загадка.