МВР обмисля да създаде черен списък с имената на българите, нарушили закона в страните от шенгенското пространство. В последните месеци, няколко европейски държави се оплакват от проблемите, които им създават незаконно пребиваващите там българи.

МВР ще поиска от шенгенските страни директно да получава информация за всеки изгонен българин и провинението му. Петканов е помолил за това вътрешните министри на Белгия и Холандия - две от държавите, в които има най-много нелегални български имигранти.

В момента придвижването на данните отнема от две седмици до месец. Много често, докато информацията дойде в България, човекът, който е бил върнат, успява отново да замине.

"Даже белгийския колега се пошегува в това отношение - трябва да вземете мерки, защото някои от тия хора се връщат в България по рано от полицаите, които сме пратили да ги съпроводят до летище "София"", каза министър Петканов.

Той обясни, че върнатите с черни печати в паспорта безпроблемно си издават нов, обявявайки, че са изгубили предишния. Затова, според министъра, трябва драстично да бъдат вдигнати таксите за издаване на нови документи - до 5 000 евро при трето заявление за загуба.

Другата идея на МВР е забраната за пътуване зад граница, която грози нарушителите на шенгенските закони, да бъде удължена от 1 на 2 години.