Онкоболни от Пловдив ще трябва да изминават стотици километри до други градове на страната, за да бъдат подложени на лъчелечение. Това се налага, заради излезлия от строй апарат на онкодиспансера в Пловдив. Пациентите ще бъдат пренасочвани в София, Бургас и Стара Загора, поясни в Пловдив министърът на здравеопазването доктор Стефан Константинов.

Там, където има държавни сруктури, ако трябва ще ги задължа да ги приемат на лечение, ще лежат там, ако се наложи техни близки ще ги закарат до София и обратно след лечението. Ако се наложи ще използваме и линейки”, каза доктор Стефан Константинов.  

"Чакам, сега на 15-ти съм на контролен преглед, където ме пратят, там ще отида. Няма накъде, ние сме зависими, болестта ще ни накара навсякъде да вървим”, коментира пациентът Асен Ловчански.

Нуждаещите се от лъчелечение близо 100 пациенти от пловдивска област, които до този момент са се лекували в местния онкодиспансер, са прехвърлени в университетска болница. Оттам  признават, че техният линеен ускорител работи на пълно натоварване по 12 часа.

"В момента линейният ускорител може да обслужва до 75 човека на ден. Специалистите са изчислили, че около 30-40 човека стоят без облъчване”, обясни доц. Карен Джамбазов - директор на УМБАЛ "Св.Георги",

През следващата седмица специалисти ще решат дали в апарата на онкодиспансера има още живот. Факт е обаче, че той трябва да бъде демонтиран от това място, за да може университетска болница да монтира новия си линеен ускорител, който чака на склад в Германия повече от две години.

Профилактика спря тока на 12 апарата за диализа във варненската болница "Света Анна". От болницата и от Е.ОН обясниха, че профилактиката е планирана, захранването е било прехвърлено към авариен агрегат и не е имало никакъв риск за пациентите.