Сифилисът не е забравена или архаична болест. През изминалата година у нас са регистрирани около 500 души, инфектирани със сифилис. Дерматолозите са смутени от броя на новородените с инфекция от сифилис, отбелязва д-р Вергиния Николова в рубриката "Бъдете здрави”.

През последните 10 години дерматологът д-р Росица Денчева работи върху болестта. Тя си спомня за някои от изключително тежките случаи на деца с вроден сифилис: "Това е една тенденция, която виждаме от 1992 година. Прогресивно постепенно увеличаване на пациентите с вроден сифилис. Проблемът е в това, че с намаляване на общия брой на пациентите със сифилис, очаквахме да намалее и броя на пациентите с вроден сифилис, но за съжаление такова нещо не се наблюдава".

Сифилисът е класическа полово предавана инфекция

Заболяване, при което човек  се заразява от своя сексуален партньор, както чрез самия акт така и чрез целувка.

От обмяната на данни за САЩ и България е наблюдавана тенденция за увеличаване на пациентите със сифилис сред групата на т.нар. "мъже, които имат контакти с мъже”. "Проблемът е, че тези мъже са и бисексуални, при което има рискове инфекцията да навлезе в семейството и да повлияе заболеваемостта от вроден сифилис. Да се предаде на една бременна жена и след това на новороденото", обяснява д-р Денчева и допълва:

"Затова бих препоръчала на бременните жени да изискат от личните си лекари или акушер-гинеколога, който ги проследява, дори и да не им бъдат предлагани активно тестове за сифилис, те да ги изискват, да настояват да бъдат направени, за да имат възможност по този начин да предпазят себе си и детето".

За изследването за сифилис е важно да се знае, че е необходимо да се изчака месец след половия контакт. Едва тогава резултатът е верен, ако е настъпило заразяване.

Сифилисът е напълно лечимо заболяване

"В ерата, в която живеем, с толкова много антибиотици, които са регистрирани имаме шанса да доведем пациентите до пълно здраве и веднъж инфектирани със сифилис", категорична е д-р Денчева.

Едно успешно лечение проведено в първите месеци на бременността води до развитие на нормално здраво дете. Затова специалистите препоръчват задължително тестуване на бременните жени за сифилис в началото и в последния триместър на бременността, както и по време на самото раждане.