Ситуацията в Либия става все по-напрегната. Още в ранните часове на днешния ден хиляди демонстранти излязоха по улиците на град Бенгази, за да протестират срещу режима на Муамар Кадафи. Не стихват антиправителствените протести и в други арабски страни.

Заради строгия контрол върху телекомуникациите в Либия е трудно да се дадат точни оценки за последиците от насилието. Дори кадрите, които се получават по световния видеообмен, са заснети тайно с мобилни телефони.

Според непотвърдени съобщения в интернет при сблъсъците са загинали близо 50 души. Опозиция обвини властите, че въоръжават африкански имигранти, за да стрелят по протестиращи. Докато в Бенгази искат оставката на Кадафи, той се появи на проправителствен митинг в Триполи. Лидерът бавно премина в кола със свален покрив сред множеството, което го посрещна с възторжени скандирания, размахвайки плакати с неговия лик.

Антиправителствени демонстрации имаше в Йемен. За осми пореден ден хиляди хора излязоха по улиците в столицата Сана и няколко други града с искане за оставката на президента Али Абдула Салех, който е на власт вече 32 години.

Хиляди йорданци организираха след петъчната молитва протестно шествие по улиците на Аман с искания крал Абдула да разпусне парламента и да свика предсрочни избори. Стигна се до сблъсъци между привърженици и противници на режима.

И докато по-голямата част от арабския свят чака промяна, в Египет вече в празнуват. Десетки хиляди египтяни се събраха на площад "Тахрир" в Кайро, за да отбележат първата седмица от свалянето на Хосни Мубарак и да подтикнат управляващите военни да ускорят демократичните реформи. На площада бе издигнат и паметник на жертвите на 18-дневните протести. По официални данни те са най-малко 365 души.