През изминалото денонощие в страната са станали 14 тежки катастрофи с един загинал и 19 ранени, съобщават от пресцентъра на МВР. В района на София са станали 53 леки и една тежка катастрофа с двама ранени.

От началото на годината катастрофите по пътищата на страната са 4415. Загинали са 448 души и са ранени 5515.

Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими, съобщиха от агенция "Пътна инфраструктура". Пътните настилки в страната и автомагистралите "Люлин", "Тракия", "Хемус" и "Марица" са сухи.

Продължава временната организация на движението на автомагистрала "Тракия" за изграждане на пътна конструкция за тежко движение при изхода за Стара Загора. Затворени са проходите Твърдица – Елена, Етрополе – Златица и Дюлински за товарни автомобили. Опасност от падащи камъни има в Искърското и Кресненското дефиле, в Прохода на Републиката и Троян-Кърнаре, по пътя Асеновград – Смолян, Пещера – Батак – Широка поляна, Варвара – Костандово, Юндола – Голямо Белово, Драгичево – Рударци, Превала – Монтана, Момчилград – Крумовград, Лютиброд – Елисейна и Лакатник – Нови Искър.

Забранено е преминаването на моторни превозни средства с обща маса над 10 тона през проходите Шипка, Вратник, Петрохан и по пътя Слънчев бряг – Бургас, а над 20 тона - през Айтоски проход. До 15 септември за времето от 6:00 часа до 22:00 часа е забранено преминаването на моторни превозни средства с обща маса над 3,5 тона по пътя Стара Загора – Сливен. Движението се осъществява по маршрут Стара Загора – Пътен възел Мъглиж – Сливен.

До 30 септември е забранено движението на тежкотоварни превозни средства, ремаркета, полуремаркета с повече от две оси и селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника по републиканските пътища първи клас и автомагистралите за времето от 16:00 до 22:00 часа, за последния работен ден от седмицата или предпразничен ден, както и за последния почивен или празничен ден.