Нови министри на вътрешните работи и на финансите на Египет бяха назначени днес, след като президентът Хосни Мубарак уволни предишното правителство в края на миналата седмица.

Махмуд Уахди, който е заемал виден пост в администрацията на затворите ще заеме поста на досегашния министър на вътрешните работи Хабиб Ибрахим ел Адли. Демонстрантите в Египет от дни настояват за отстраняването на Адли, както и за оставка на самия Мубарак.

Гаудат ал Малт от египетската Сметна палата ще замести като финансов министър Юсеф Бутрос Гали. Уволненият Гали е племенник на бившия генерален секретар на ООН Бутрос Бутрос Гали.

В миналото Малт е отправял критики към разходната политика на правителството и си е спечелил известна популярност с критиките си към корупцията, посочва Ройтерс.

Арабската телевизия "Ал Арабия", цитирана от Ройтерс, съобщи по-късно, че Гаудат ал Малт отрича да е бил назначен за финансов министър. Предишният финансов министър пък отказал да се включи в новия кабинет, твърди телевизията.

ИТАР-ТАСС предаде, че президентът на Египет Хосни Мубарак е назначил днес Мурад Мувафи за директор на разузнавателните служби на страната.

Бившият губернатор на провинцията Северен Синай генерал Мувафи заема мястото на дългогодишния шеф на египетското разузнаване Омар Сулейман. В събота Сулейман положи клетва като вицепрезидент на Египет - пост, който бе вакантен, откак през 1981 г. Мубарак стана държавен глава.