От два месеца служителите на община Любимец не получават заплата. Заради липса на пари от месец и половина няма улично осветление, а през последните две седмици уличните контейнери за боклук са препълнени поради прекратено сметоизвозване. Ако кризата не бъде овладяна, Любимец ще бъде първата фалирала община в България

65 служители на администрацията в община Любимец вече два месеца не са получавали пари. Няма и да получат до края на септември, признава кметът Янко Кючуков. От началото на годината приходите в бюджета клонят към нулата

„Не се изпълняват собствените приходи от продажба на общинско имущество, много трудно върви събираемостта на местните данъци и такси, като забележете, към 6-месечието са изпълнени 15 % от плана”, коментира Кючуков.

Заради неплатени 50 хиляди лева ЕVN прекъсна уличното осветление. Фирмата за чистота „Титан” не извозва боклука

„Варелите се препълват, слагаме в найлонови чували и те си седят там. Като минеш покрай варелите и тука, и там, навсякъде мирише”, каза гражданин.

„Повече от месец и половина няма ток по улиците. Другаде не съм забелязал в града, ама слушам, че и там е така”, допълни друг.

Кризата затвори винпроми и шивашки фирми. Други предприятия пък работят, но не плащат

„Затрудненията, които имат - да речем предприятието, което строи магистралата и не плаща вече 8 месеца заплатите на работещите”, допълни градоначалникът.

Трудно се усвояват и парите по еврофондовете. По програмата за развитие на селските райони през октомври миналата година на Любимец са отпуснати 1 514 хиляди лева за канализация и възстановяване на улиците. Тази година през февруари общината изтегли авансово 771 хиляди и е готова да строи.

„Съгласуването на процедурата по избор на изпълнител стана в месец юли. Тоест, тази процедура евентуално при най-добри условия може да бъде реализирана през септември. Нямаме право да кандидатстваме за финансиране по същата мярка, ако не се изпълни вече подписаният проект.

Зацикляме в усвояването на европейските средства”, заяви още Кючуков.

Въпреки че от май са без заплати, общинските служители проявяват разбиране

-    В цяла България е така.
-    Надяваме се, че няма да бъде все така
-    Моето семейство ми помага, тъй като съпругът ми работи и засега се справяме

На 6 млн. лева бюджет община Любимец има 1 млн. лева просрочени задължения. Имат и вземания, за които не е ясно кога ще бъдат събрани. Изходът е в разсрочване на дълговете.