Фондациите, сдруженията и асоциациите в България надхвърлят 30 хиляди. Едва една шеста от тях са длъжни публично да се отчитат за събраните пари от дарение. Каква е схемата за злоупотреби и от кои вратички в закона се възползват мнимите благодетели?

Продавач на благотворителни картички е представител на фондация "Последна надежда" и събира пари за дома за деца в Пазарджик.

„Аз съм сътрудник. Получавам някаква щатна заплата и това е”, каза продавачът, без да отговори каква част от печалбата отива в дома.

В Дома за деца, лишени от родителска грижа обясняват, че преди известно време се появили двама мъже и казали, че искат да дарят пари, но никой в дома не ги е упълномощавал да продават картички от тяхно име.

„Госпожо, ние имахме седалище, но в момента сме пред фалит и сега нямаме. Много слабо вървят тези дарения, няма вече и кандидати, които да проявяват желание да ни съдействат”, обясни по телефона представител на фондацията.

Продавачът каза, че продават общо пет човека. Условията били „да убеждаваш хората да купуват. Все пак само пътните са ми 3,50 лева.

„Аз не съм ги назначил на работа, те помагат, пътуват на стоп и накрая се връщат с 10-15 лева”, твърди представител на фондацията.

От посочения за шеф на фондацията Георги Сребрев разбираме още, че не може да се срещне с нас, понеже пътува, а истинският управител Костадин Ангелов не си е платил телефона и няма пари.

Фондация "Последна надежда" съществува. Но няма нито сайт, нито отчет къде са отивали събираните до момента пари. Законът не ги задължава, защото са регистрирани в частна полза.

„За огромно съжаление броят на тези фондации и организации, които са регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел и то в частна полза, невъзможността да бъдат контролирани позволява на определени хора да злоупотребяват с тях. Или най-общо казано, или най-точно казано - с чиста престъпна цел”, каза Анастас Анастасов, председател на парламентарната комисия по правни въпроси.

Още за престъпните и за благородните дарителски кампании гледайте утре вечер в bTV Репортерите, веднага след новините.