Медийният скандал във Великобритания вещае много трудни дни за британския премиер Дейвид Камерън и за медийният магнат Рупърт Мърдок.  Как започна всичко и защо този скандал става все по-голям, пикантен и значим?

Духът от бутилката пусна британският вестник "Гардиън”

В публикация преди повече от месец изданието обвини своя конкурент - най-тиражния таблоид на Рупърт Мърдок – „Нюз  ъф дъ уърлд” (News of the World), че нает от тях следовател е успял да получи достъп до гласови съобщения от телефона на убита през 2002 г. 13-годишна ученичка.

Морално ли е?

Точно това повдигна въпроса за етичната страна в разследващата и агресивната като цяло жълта журналистика във Великобритания. През 2002 г. главен редактор на вестника е Ребека Брукс. В наши дни тя оглавяваше бизнесът на Рупърт Мърдок във Великобритания.

Когато гръмна скандалът, Мърдок искаше да приключи сделката на живота си. Да придобие най-влиятелната телевизионна мрежа в Англия - Би Скай Би. С тази покупка, с наложените си канали Скай и с вестниците, които има Мърдок щеше да придобие абсолютен монопол върху британските медии.

Защо скандалът стигна толкова нависоко?

Защото е добре известно, че Дейвид Камерън е близък с Мърдок и неговия екип в Лондон. Опозицията в британския парламент веднага поде кампания дали пък така той не е получавал прекален медиен комфорт. За да потуши скандала, две седмици след избухването му Мърдок закри „Нюз ъф дъ Уърлд”.

Сделката с Би Скай би се провали и така медийният магнат само за седмица загуби няколко милиарда на борсата.

Напуснаха го и най-обкръжените му хора - Ребека Брукс беше арестувана, а и шефът на Дау Джонс Лес Хилтън също подаде оставка.

Но скандалът тепърва започва

Конкурентите на Мърдок изнесоха в същото време нови скандални факти. А именно, че „Нюз Интернешънъл” са плащали на източници в Скотланд ярд и за много други случаи, подслушвани са кралското семейство, политици. Британското общество и медии питат къде е била полицията, защо е допуснала такава корупция? Не случайно полицай № 1 подаде оставка.

Натискът се прехвърли и в Съединените щати

По две направления - знаел ли е синът на Мърдок - Джеймс Мърдок, че Нюз Корп са плащали подкупи в Англия за да правят "добра журналистика". Американските закони криминализират плащането на подкупи извън пределите на САЩ.

ФБР пък ще проучва още дали подразделенията на Нюз Корп са подслушвали разговори на близки на жертвите в атентата на 11 септември.

Какво ще стане с Мърдок?

Големият въпрос е ще продължи ли Рупърт Мърдок да продава така добре в Америка, Австралия и Великобритания или ще трябва да се лиши от всичките си медии? Всеки иска новини, които не са написани с подкупи, незаконни подслушвания против човешките права и в разрез с етичните норми!

Скандалът повдига още един въпрос - трябва ли британските медии и пресата като цяло да продължат да се саморегулират. След като нямат морални спирачки, дали пък не е време както обществената Би Би Си и другите канали и медии да бъдат надзиравани от британския медиен регулатор. Ето защо скандалът ще продължи да отзвучава.