На днешната дата, 18 ноември, преди 10 години беше излъчена на живо първата емисия на bTV Новините. По повод годишнината bTV ще излъчи филм на Кристина Баксанова, който представя един работен ден в bTV Новините.

Люба Ризова – директорът на "Новини и актуални предавания” в bTV, сподели, че не си спомня точно по часове и минути 18 ноември преди 10 години, но добре помни, "че аз и всички, които сме участвали в първата емисия, не бяхме спали няколко нощи тогава преди 10 години. Голямо беше напрежението. Всички знаят, и особено колегите зад камерите, колко от нещата, както се казва, бяха на остро. Беше ясно, че явно в 19:30, когато започваше тогава емисията, ще имаме голямо приключение. Разбира се то не ни се размина”, спомни си Люба Ризова. bTV Новините дебютират както с технически проблеми, така и със забавни за зрителите гафове в ефир. "За нас изобщо не беше забавно, а много притеснително, неприятно и ние със смесени чувства си спомняме първата емисия”, каза Люба Ризова.

"Аз си спомням много добре този ден, защото тогава поради всички технически трудности, bTV Новините тръгнаха с мой репортаж и завършиха с мой репортаж извън сценария”, разказа през смях Криси Баксанова. „Тогава аз имах задачата да направя забавен репортаж – известен сред нас като "кикър”, за това как подготвяме новините. Бях използвала част от шапката на новините. Тогава техниката ни изигра лоша шега – компютърът разпозна вместо шапката на емисията, шапката от моя репортаж и така новините тръгнаха с моя репортаж и завършиха с него.”

Зрителите навярно си спомнят, че преди bTV Новините, съществуваше едва ли не само една новинарска емисия по единствената национална телевизия. За по-малко от година bTV Новините успяват да спечелят аудиторията и днес, 10 години по-късно, са най-гледаната новинарска емисия в българския ефир. "Тенденцията се обърна по-малко от година след нашия старт с датата, която промени света – 11 септември”, каза Люба Ризова. "На 11 септември аз бях в Америка и съдбата ми дари шанса да бъда и нашият специален пратеник за най-значимото събитие в нашето съвремие, трагично също, което обърна много неща в световната политика и за всеки човек отделно.”

В дните след атентатите в САЩ новинарите на bTV буквално преспиват в телевизията. “Тогава целият свят тръпнеше да разбере кога ще започне войната в Ирак и ние за нищо на света на искахме да изпуснем този момент, да бъдем първи и да направим нашите зрители най-преки свидетели на това, което се случва. Тук имаше денонощно хора, най-малко по 10-15 човека и се сливаха нощите и днит.е”

Една от заслугите на bTV Новините е, че със своя старт започва да показва хората и техните лични истории и проблеми в контраст с доминиращите до момента новини за държаните институции.

Люба Ризова обясни, че през тези 10 години е имало случаи, в които е "орязвала” някои репортажи и е имало кадри, които зрителите не са видели, само защото тези кадри са били прекалено ужасяващи и шокиращи. „Имали сме такива случаи, защото достойнстово на зрителя е също важно нещо. Освен това истински шокиращите неща са в очите на свидетелите на такова нещо. Има един световен пример как трябва всъщност да се показват шокиращи неща. Знаете от време на време излизат световни рекорди на акробатици, които минават по едно въже между небостъргачи. Може би преди 10 години имаше такъв случай в САЩ - става инцидент и акробатът пада. Нали се сещате каква гледка може да представлява това. Тогава се разгаря огромна дискусия в Америка кой как е показал това събитие и всички зрители почти единодушно са казали, че най-добре го е показала телевизията, която не е показала какво се е случило с тялото, а е показала очите, ужасените очи на публиката. Винаги има начин. Телевизията навсякъде и всичко може да покаже – това й е силата, то й е силният инструмент, но има зрител и той трябва да бъде пощаден. Не всичко е на всяка цена”, каза Люба Ризова.

Гледайте филма на Кристина Баксанова "bTV Новините – поглед отвътре” тази вечер от 20:00 часа само по bTV!