В Министерство на външните работи се обсъжда възможността да бъдат изпратени извънредни самолети, с които българите на територията на Египет да бъдат евакуирани.

"Днес ние сме подготвили процедурно всичко необходимо, за да може ако се наложи утре да бъде изпратен правителствения самолет до Кайро, вероятно и до Александрия, откъдето да се приберат българските граждани, които искат", каза за bTV външният министър Николай Младенов в пряко телефонно включване.

"Днес течеше регистрация на българите, които се намират основно в Кайро и в Александрия.  Има и други, които са по курортите. Въпреки нашето предупреждение от вчера да не заминават, една група беше заминала. Туроператорите са поели ангажимент да имат готовност да приберат всички български граждани от страната", каза още министър Младенов.

По думите му, извън туристическите групи, в момента има около 300 български граждани в Кайро и по-малка група в Александрия. Той припомни, че в египетските градове е въведен полицейски час и препоръча на българите в Египет да спазват всички изисквания на органите на реда.

"В момента се уточнява кой иска и кой не иска да се връща в България. Има хора, които предпочитат да останат и да си пазят собствеността. В някои квартали има мародерски банди и някои граждани предпочитат сами да се организират и да се отбраняват", каза Николай Младенов. Той заяви, че който се чувства заплашен, може да ползва територията на нашето посолство в Кайро, където има осигурени стаи и въоръжена охрана.