Иранска модна организация обяви списък на подходящите за мъжете нови прически. Това може да се сметне за налагане на ограничение върху външния вид на мъжете - години, след като строги правила бяха наложени на жените, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на ирански медии.

Въпреки че предстои министерството на културата да одобри официално предложенията на "Празника на булото и скромността" (Veil and Modesty Festival), частната организация каза, че одобрението още е под въпрос. Ако нещата се развият както се очаква, това ще са първите подобни правила за мъжки прически от Ислямската революция от 1979 г. насам.

Никой от предложените на културното министерство варианти за външния вид на мъжете не е с типичната за религиозните среди брада. Вероятно това е начин новите прически да бъдат привлекателни и за не толкова набожните иранци.

На плакатите, демонстриращи новите прически, моделите са с модерна, къса подстрижка, с решения, подходящи за различни коси - от къдрави до прави. Не липсват и интересни хрумвания като типичния за 50-те години на миналия век бухнал перчем ала Елвис, гарниран с бакенбарди, или небрежно разрошени коси като Хю Грант от 90-те.

Прическите може да бъдат променяни в иранските провинции, според местната традиция, а в бръснарниците ще има снимки на гладко обръснати мъже. Хардлайнерите в Иран многократно са настоявали за възстановяване на консервативните правила за жените, но досега рядко са обръщали внимание на мъжете.

Целта на новите прически е да се пресече "западната културна инвазия" чрез популяризиране на модели, основаващи се на типичните за иранското общество закони и културата, каза ръководителят на модната организация Джалех Ходаяр.

В бъдеще ще бъдат въведени и нови дамски прически, които ще се представят на изложения в чужбина с надеждата да се възприемат и в други мюсюлмански страни, каза Ходояр.