Бебе с тегло 480 грама бе прието днес в отделението по неонатология във варненската АГ-болница. Управителят на болницата д-р Радослав Минков уточни, че бебето е било родено в Търговище и е с тежка дихателна недостатъчност.  

Според него е цяло чудо, че плодът е оцелял, тъй като на практика това си е аборт. "Колегите в болницата са се справили много добре, щом бебето все още е живо”, посочи Минков и добави, че това е най-малкото бебе приемано в болницата досега. Според него обаче шансът детето да оцелее е много малък и ако все пак лекарите успеят да се преборят за живота му, това би изненадало дори и международната общественост.

"Шансът е много малък, минимален дори, но да се надяваме, че ще се справи", каза още управителят на болничното заведение.

При капацитет за интензивни грижи от 10 легла в интензивното отделение се отглеждат 16 бебета. Четири са на командно дишане, от които две са с тегло 580 и 750 грама, а под 1000 грама се лекуват четири бебета. Радослав Минков посочи, че се надява в най-скоро време капацитетът на интензивното отделение да се разшири, тъй като в болницата с всяка изминала година се приемат повече и повече родилки. Той посочи до този момент в АГ-болницата са родени над 1600 деца.

По думите на Минков от началото на годината в тежко състояние са постъпили 27 деца, като 24 от тях са спасени. Най-малкото спасено дете е било 550 грама. Управителят на болницата във Варна заяви, че от началото на годината заплатите в болничното заведение са увеличени на два пъти с по 10%, но въпреки това остават най-ниските сред здравните заведения във Варна.