Над 100 къщи във Видинското село Бело поле са без покрив вече един месец. В началото на август градушка остави без подслон 600 семейства. Защо хората наричат себе си "жители на българското Хаити” и за какво се молят в началото на есента, разказват Иван Георгиев и Любомир Тасев.

Които са успели да вземат заеми са купили керемиди на старо. Пенсионерите и безработните още търсят изход. Месец след опустошителната градушка, всички дворове в село Бело поле приличат на строителни площадки. Местните хора са запазили част от градушката, паднала в нощта на 6 август. Те твърдят, че тези парчета са много по-малки, от падналите в нощта на бедствието.

"Виждал съм като пшеница, като царевица, като лешник, като орех! Но такова чудо като домат, просто като портокали падаха. Не успях нищо да направя за този един месец. Безработен съм от десет години, не получавам нищо”, разказва Томо Нешов.

Никой няма застраховка, а над 200 семейства дори нямат документи за собственост на домовете си. Това прави отпускането на помощи невъзможно.

"Тия хора са жители на нашата родина. И трябва да бъдем майка, а не мащеха! Ако подадем ръка с 400 до 500 лева на всеки жител в село Бело поле, значи това ще бъде нещо много голямо за това село”, коментира изпълняващата длъжността кмет на община Ружинци Детелина Лукова.

От общината обещават, че до 15 септември ще има нов покрив на училището. А всички се надяват, че освен в класните стаи, децата ще са на сухо и в домовете си.