Размириците в Либия и слуховете, че страната е блокирала износа на петрол, доведоха до цена от 108 долара за барел на черното злато. У нас експертите прогнозираха, че това ще доведе до поскъпване на природния газ и инфлация.

 

Новината за стачки на петролните работници в Либия взривиха цените до най-високи стойности от две години и половина насам. Реакцията е естествена предвид факта, че страната добива около 2% от световния петрол. Заради усложнената обстановка, повечето големи петролни компании, които работят в Либия изтеглят персонала си

 

У нас заради кризата в Либия, превозвачи прогнозират, че новите цени на петрола могат да повлияят на горивата така, че оцеляване на бранша да се окаже истинско изпитание. Чакат дори фалити, защото вече имат договори за доставки на стоки с фиксирани цени:

 

„От скрит фалит ще минем в явен, от бранша очакваме някъде от 30 до 40% и съответно хора на улицата”, каза Красимир Лалов, Национално сдружение на българските превозвачи.

 

Неизбежно ако размириците на изток продължат и петролът продължи да поскъпва, това ще напомпа и инфлацията у нас:

 

„Няма стока, която да няма зависимост с цените на петрола -  селскостопанската продукция, торовете зависят от цената на газта и петрола, горивата в селското стопанство също зависят, така че при запазване на текущите нива цените ще ускорят темпа си на растеж”, смята Красимир Абрашев, финансов анализатор.

 

Скъпият петрол няма как да не се отрази и на цената на природния газ у нас. За сега експертите очакват увеличението да е минимално до 5 на сто.