Парламентарната група на ГЕРБ предлага Светлана Ангелова за управител на Националния осигурителен институт. Това потвърди пред журналисти Ангелова, която в момента е заместник-председател на парламентарната комисия по труда и социалната политика.

"На заседание на групата вчера действително беше издигната моята кандидатура. Тя беше предложена от един от колегите и всички единодушно ме подкрепиха, за което изключително им благодаря", каза Ангелова.

На въпрос дали би се отказала от номинацията, ако министърът на финансите Симеон Дянков има свой кандидат за поста, Светлана Ангелова отговори, че е изключително важно бъдещият управител на НОИ да има доверието на всички институции - на Министерството на финансите, на Министерството на труда и социалната политика.

"Това е важна институция, която управлява доста средства, и освен професионализъм е нужна подкрепата и на другите институции, за  да може да работи нормално", добави тя.  

Другата известна номинация за управител на НОИ е на Бисер Петков, бивш заместник-председател на Комисията за финансов надзор. Тъй като неговата кандидатура беше потвърдена от източници от финансовото министерство, се предполага, че Петков се ползва с подкрепата на вицепремиера Симеон Дянков.

Мястото на председател на НОИ беше овакантено, след като в средата на май тази година Христина Митрева подаде оставка.