Народното събрание обсъжда днес Бюджет 2011 на второ четене. По-рано правителството реши да има 40 млн. лева допълнително за средното и висшето образование. Добавка от 10 млн. лв. ще получи Министерството на културата за опазване на културното наследство. С 10 млн. лева се увеличават и средствата за Министерството на правосъдието.

Между двете четения депутатите решиха да увеличат с 400 млн. лева парите на здравната каса и приходите на Националния осигурителен институт, вдигайки осигурителната тежест с 1,8 процентни пункта. Без увеличение ще остане бюджетът на фонд "Земеделие". Няма да има и допълнително средства за БАН.

При първото четене на бюджета министър Симеон Дянков го определи като "бюджет на стабилността", а опозицията в лицето на Коалиция за България – като "бюджет на социалното замръзване“. Тогава Дянков заяви, че дори и при повече приходи от планираните те няма да се насочат за увеличаване на минималната работна заплата. Заплатите и пенсиите също няма да се вдигат.

Приетият на първо четене бюджет 2011 предвижда ръст на икономиката от 3,6%. Приходите ще са с 2 млрд. по-малко от разходите. Така дефицитът догодина ще е 2,5%.