„Заслушай се” е името на благотворителна кампания за създаването на първия модерен център за жестови услуги в България. Преводаческа видео услуга ще даде възможност на глухите да имат достъп до обществени, здравни и социални услуги.

Около 100 хиляди души в България имат различна степен на увреждане на слуха, от които 30 хиляди разчитат на жестовия език като средство за комуникация.

„От толкова години искаме да се случи нещо. Моята майка е в болница и преди два дни имах голям конфликт с лекарите, с дежурните там. Те много погрешно ме разбраха. Тя е глуха, аз съм глуха. Попитаха ме за чуващ близък, който да дойде да помага в комуникацията, но аз нямам. Започнахме да пишем. Те се изнервиха, аз се изнервих. Накрая я приеха, но се измъчихме”, обяснява Надя Филипова.

В много европейски страни има видео кол центрове с жестови преводачи, които помагат на глухите и чуващите да се разберат във всяка ситуация. А у нас хората, които разчитат на жестовия език, нямат не само това.

„Ако се случи нещо лошо, не дай си Боже, те няма как да напишат SMS на 112. И затова поне този център за жестови услуги, чрез съдействието на жестови преводачи, които ще работят в него, те да могат да получават нужната помощ в различни ситуации и чрез видео връзка”, казва Ашод Дерандонян, председател на Фондация „Заслушай се”.

Идеята е чрез смарт устройство и връзка с центъра за жестови услуги да се осигурява превод в банка, община, болница или която и да е институция. Всички можем да помогнем, като изпратим SMS на единен дарителски номер 17777 с текст DMS ZNAK.