Луксозните джипове за ловните стопанства не са прищявка, а необходимост. Това каза пред bTV директорът на Югозападното държавно предприятие, което съвсем скоро ще се сдобие с кола за близо 200 хиляди лева.

Какъв е автопаркът на горските в Благоевград и в Сливен и каква е връзката между държавата и фирма, спечелила обществената поръчка?

Автопаркът на горските в Благоевград бил амортизиран. А новото бижу - крайно необходимо.

Новият автомобил ще бъде значително по- луксозен от досегашните, но според директора ще се използва само за извозване на платежоспособни ловци.

Климатизираните седалки, отопляемите огледала и вградени мигачи и камери са само част от 40 условия, на които трябва да отговарят новите коли.

Джипът в Благоевград няма да има монитори на задните седалки, за разлика например от новата кола на шефа на това в Смолян.

На лукс държали богатите клиенти ловци, които посещават нашите ловни полета. Колата ще ги взима от летището, до което нерядко пристигат с частните си самолети.

За миналата година приходите от ловен туризъм са около 750 000 лв. и директорът на Югозападно предприятие Дамян Дамянов предполага, че на третата година разхода ще бъде изплатен.

На нов джип вече се радва горски номер едно на Сливен.

Оказва се, че собственикът на фирмата, спечелила поръчката, е бил съученик в Сливен със земеделския министър.

„Участваме в много обществени поръчки и сме фирма, която стриктно съблюдава и спазва законите", увери Калоян Ганев, собственик на фирмата победител.

Няма нормативен акт, който да изисква одобрението на министъра на земеделието за параметрите на обществените поръчки на държавните горски предприятия. Така от земеделското министерство коментираха познанството между Танева и Ганев.