Към съдбата на хората с увреждания. Едва четири са специализираните предприятия в страната. Ако държавата предвиди отстъпки за работодателите, които наемат работници с увреждане, за бизнеса ще е по-лесно, а и хората в неравностойно положение ще намират работа по-лесно.

В 60-годишното предприятие на Съюза на слепите във Варна навремето работели до 1500 души. Днес - 40, от които 15 с увреждания.

Йовко Йовков е сред основателите на предприятието - през 1956 година.

Йовков си спомня ентусиазма, с който в началото правели изпитания на буркани и дамаджани.

„То за нас беше и училище - то градеше нас, ний градяхме него. Така че представете си от 9-10 работника, стигахме в един момент 1200-300 души”.

Преди тези фабрики били освободени от данък общ доход. Сега държавата не им дава никакви отстъпки или стимули.

„Може би да дава субсидии на такива предприятия като нашето, това е едно голямо облекчение”, коментира служителят Йордан Василев.

Изискванията за качество са както в останалите производства. Но работникът и неговият продукт са по-скъпи - заради специфичните изисквания за работна среда и инструменти, и заради по-ниската производителност.

„Работодателят ще се замисли - примерно, ако е осигурен процент от трудовото възнаграждение или социалната осигуровка, той може да прецени с колко по-малко този човек ще изпълни трудовите норми, но и какви привилегии носи със себе си”, каза управителят на предприятието във Варна.

В Съюза на слепите у нас членуват около 11 хиляди души. От тях работещи са под 2%.

Надеждата е, че след двегодишна пауза Агенцията за хората с увреждания отново ще финансира проекти за интегриране именно в специализираните предприятия.