Изчезналият в неделя самолет на индонезийската авиокомпания "Еър Ейша" беше открит днес. Самолети и кораби на бреговата охрана намериха десетки тела и отломки от машината. Остава обаче мистерията каква е причината за трагедията.

За разлика от изчезналия през март малайзийски Боинг от полет MH17, този път самолетът беше намерен сравнително бързо. Той е паднал в морето на 160 километра от остров Борнео, следвайки траекторията на полета от Сурабая към Сингапур.

Едно от предположенията е, че екипажът е сгрешил, като е решил да премине през зона на лоши атмосферни условия.

Самолетът Еърбъс 320 на AirAisa изчезна внезапно от екраните на радарите в неделя сутринта. На борда му имаше 162 души - 155 пътници и 7 екипаж. Около час преди пристигането в Сингапур пилотът е координирал данните от маршрута с диспечерите и е поискал разрешение да се издигне. Пет минути по-късно самолетът замлъква. Ръководството на авиокомпанията обеща на близките на загиналите пълно съдействие и подкрепа.

В издирването се включиха осем самолета от съседните държави и още толкова бойни кораба на индонезийската армия и няколко съседни държави. Издирването ще продължи и през нощта.

Oт въздуха е видян силуета на самолета, който е на дъното на дълбочина от 20-30 метра. Жителите на Сурабая - вторият по големина град в Индонезия, вече скърбят за своите близки и приятели.

Президентът на страната Джоко Видодо изрази съболезнования на близките и ги призова да бъдат силни и сплотени в този труден момент.

И един куриоз от деня - самолет на същата авиокомпания излезе от пистата при кацане във Филипините, но за щастие пострадали нямаше.

Въпреки няколкото тежки инциденти през 2014 г. продължава тенденцията за намаляване на самолетните катастрофи. През миналата година е имало 15 катастрофи със жертви. Но пък по брой на жертвите 2014 г. е най-тежката за последните години. До днес те са общо 924.

Отдавна не е имало година, в която да има такива впечатляващи авиоинциденти - безследното изчезване на MH17 през март, два паднали по време на полет самолета - на алжирските авиолинии през юли и в неделя на AirAisa и безспорно най-трагичният случай - свалянето на самолета над Украйна с близо 300 души на борда.