Бъдеще без насилие за всяко дете - bTV заедно с UNICEF продължават социалната си кампания срещу малтретирането на жени и деца. Според статистиката, в близо 80% от случаите, насилието се случва в семейството, а насилникът е бащата.

Историите на жени и деца, преживели насилие си приличат. Във всички тях ще чуете думите „алкохол”, „шамар” и „страх”. Тази история не е по-различна.

На пръв поглед нормално семейство. Зад усмивките на тази жена и нейните деца обаче се крият спомените за всекидневен тормоз: „Бие мене, децата. Да не се прибираме ни гони мен и голямата дъщеря, докато не намерим пари за пиене и цигари”.

„Най-голямото от децата си позволи и това да сподели, че бащата при напиване, си е позволявал да я опипва”, разказа семейният консултант Венера Исаева.

Жената подава сигнал за домашно насилие в полицията, а срещу съпругът й е образувано досъдебно производство. Решението на съда - бащата няма право да доближава семейството си в продължение на година и половина.

Едното от децата признава, че бащата му липсва... но най-хубавата история, за която се сеща е именно съдебното решение, с което са разделени от него. „Защото имаше бой”.

„Децата са наравно жертви заедно с родителя, който е бит. Емоционалната травма, която им е нанесена е много по-сериозна от един шамар”, посочи Петко Петков от отдел „Закрила на детето” в Монтана.