Без да се разреши кризата в Сирия, не можем да бъдем сигурни, че бежанската вълна ще спре. Това заяви премиерът Давутоглу в специално интервю за bTV. По думите му трите милиарда евро, които Евросъюзът отпусна на Турция, са само част от по-сложен процес за уреждане на бежанската криза.

"Три милиарда евро ще бъдат похарчени за сирийските бежанци. Ние досега сме похарчили 8 милиарда долара, само за бежанските лагери. А за останалото - много повече. Трите милиарда евро не са помощ за Турция, а за сирийските бежанци. Те са финансов пакет с цел да се намали притокът на мигранти към Европа...Но без да се реши кризата в Сирия, никой не може да бъде сигурен, нито може да даде уверения, че няма да има нови вълни от бежанци. Така че от една страна трябва да работим заедно за уреждане на бежанската криза, но едновременно с това трябва да работим заедно за разрешаване на сирийската криза".

В интервюто Давутоглу отхвърли руските обвинения, че Турция търгува с петрол от територии, контролирани от "Ислямска държава". 

"Това са лъжливи обвинения срещу Турция, категоричен беше той.

"Турция е най-засегнатата страна от присъствието на ДАЕШ. Те нанасят вреди на Турция повече, отколкото на която и да е друга страна. ДАЕШ са убили стотици турци в Уфа, Суруч и Анкара заради терористични нападения. И Турция извърши много операции срещу ДАЕШ. Така че никой - нито Русия, нито друг, може да твърди, че Турция има скрити отношения с тази терористична организация", подчерта Давутоглу.

Цялото интервю с турския премиер гледайте утре в предаването "Тази сутрин" по bTV и на нашия сайт btvnovinite.bg.