След референдума за Иракски Кюрдистан
Разказват нашите специални пратеници в региона Иван Георгиев и Петър Джанаваров
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0

Въпросът дали ще има независима кюрдска държава зависи не толкова от вота на хората, а от международната общност, която се очаква да я признае, най-вече от съседите на Иракски Кюрдистан, които са категорично срещу създаването на тази държава. Tова каза в предаването „Тази сутрин” специалният пратеник на bTV Иван Георгиев, който заедно с оператора Петър Джанаваров отразяваше референдума в Иракски Кюрдистан.

„Резултатът от него до голяма степен беше очакван предвид еуфорията на хората и борбата, която е избистрена като идея за създаване независима кюрдска държава още след края на Първата световна война”, посочи той.

90% от гласувалите на референдума в Кюрдистан искат независимостТурският президент Реджеп Ердоган отново предупреди, че отделянето на региона ще доведе до междуетническа и междурелигиозна война

„Напрежение има. Трудно можем да си представим, че Ирак ще се откаже от огромна територия от собствената си държава, за да я предаде, и най-вече спорните територии, богати на петрол, каквато е например област Киркук. Там става въпрос и за много пари”, отбеляза Иван Георгиев.

Той допълни, че досега кюрдите като цяло бяха подкрепяни до голяма степен от САЩ, особено след 2014 г., след като кюрдите активно се включиха в борбата срещу „Ислямска държава”.

Ирак няма да преговаря с Иракски Кюрдистан по повод референдумаООН предупреди, че вотът може да има дестабилизиращо действие

„Турция е ключов партньор на САЩ, а на територията на Югоизточна Турция живее огромна кюрдска общност. Властите в Анкара са  наясно,  че такъв референдум и създаване на независима кюрдска държава на юг от техните граници, със сигурност ще еманципира милионите кюрди, които живеят в Турция, да направят същото на тяхна територия”, каза още специалният пратеник на bTV.

„Екипът на bTV не се пoчувства застрашен в нито един момент. Трудно е да се снима, но не е невъзможно, особено с местни водачи. На много места екипът ни беше спиран, но хората искат да бъдат снимани, за да бъде предавана в целия свят тяхната кауза”, посочи Иван Георгиев.

Подробен разказ очаквайте следващата седмица в bTV Репортерите.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре