Как книгите се превръщат в кино?
Уникален кинофестивал от 5 до 16 октомври в София
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    1

Фестивалът „Cinelibri”, който ще се проведе между 5 и 16 октомври, е изцяло посветен на екранизации по книги.

В света близо 70% от филмите са базирани върху книги. Имаме за цел да покажем наистина добрите екранизации по книги. По този начин отдаваме дължимото и на самите книги, и на работата на режисьорите, каза в предаването „Тази сутрин” Жаклин Вагенщайн - директор и главен селекционер на фестивала.

Според кое е по-добро – филмът или книгата, е вечен, но не бива да се сравняват, това са две различни изкуства, които боравят с различни изразни средства. Нашата цел е именно да покажем и двете, коментира тя.

Доброто кино винаги лежи на добра литературна основа, каза актрисата Марта Вачкова, която подкрепя идеята на фестивала.

На фестивала ще бъдат показани 19 филма.

Старт на второто му издание ще даде Фредерик Бегбеде, една от най-ярките фигури на френския артистичен свят. Той ще представи филма си „Идеалът„, създаден по мотиви от собствения му бестселър - „Помощ, простете", издаден и у нас.

Бегбеде е доста своенравен, в общуването си с него ми стана ясно, че по принцип не можеш да го убедиш в него, което не иска, каза Жаклин Вагенщайн на въпрос как са го убедили да дойде в България.

Той е един много добър провокатор, успява да скандализира и да раздвижи общественото мнение с поведението си и с творчеството си, допълни тя.

Освен Бегбеде у нас ще дойдат и Иржи Менцел, живата легенда на чешката кинематография, както и Арнон Грюнберг, едно от най-провокативните пера на съвременната холандска проза.

 

  • 0
    1
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре