Историческите събития, които ни направиха част от Европа
Тодор Чобанов гостува в "Тази сутрин"
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 3
    0

Колкото на един народ му е по-дълга историята, толкова повече празници има. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV Тодор Чобанов, заместник-кмет на София по културата и историк.

В историята на всеки народ има моменти на възход и падение. Нормално е миговете на триумф, на утвърждаване на националните идеали да бъдат празнувани и 22 септември е такъв ден, допълни той.

Това е една извоювана победа, не е както може би някои си представят – спонтанно, изведнъж и просто така. Това е резултат от дълъг процес, който започва след Съединението с тежка дългогодишна дипломатичесна криза, изолация на България, много трудно признаване на новия български владетел Княз Фердинанд, интензивни совалки, изтъкна той.

Честваме 108 години от Независимостта на БългарияПразникът по традиция ще бъде отбелязан в цялата страна

Съединението е първият голям триумф на новата възстановена българска държава.  Разбира се, той коства главата на нашия Княз Александър I, една много тежка, макар и кратка война със Сърбия, за щастие, българският дух се оказва несломим, и след това започва дълъг период на дипломатическа работа, посочи още Тодор Чобанов.

Според историка 1908 г. е избрана изключително умело. "Това е период, в който на никого не му се занимава с войни, тоест европейските велики сили не са настроени за конфликти. От друга страна, имаме известни спорове между Франция и Германия около Мароко и колониалните въпроси. От трета страна, важно за България е било, че Австро-Унгария, която още от 17 век проявява апетити към Западните Балкани, е решила да анексира Босна и Хергеговина. Това е било известно на Фердинанд и именно затова в началото на септември той заминава за едно уж официално посещение за 60-годишнината от възцаряването на австрийския император,  но всъщност на тайна среща с него, за да се уточни бъдещото съвместно действие по отношение на Балканите - България ще обяви независимост, а Австро-Унгария ще анексира Босна и Херцеговина", обясни Чобанов.

  • 3
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре