В Северна Сирия в град Ал Баб, който е стратегически по отношение на „Ислямска държава”, днес са влезли войски на Сирийската свободна армия. Това е част от операцията „Ефратски щит”, нещо, което едва ли би било случайност – атентатите в Истанбул и директното настъпление на тези протурски милиции по отношение на това ключово място. Това каза в ефира на bTV арабистът Владимир Чуков.

„Преди три или четири дни имаше едно съобщение което ме шокира, пак на сирийски опозиционен сайт в който се казваше, че четирима високопоставени полеви командири на „Ислямска държава” са напуснали град Ракка. За четвъртия е пишело, че е отишъл в Истанбул да прави атентати”, допълни експертът.

Малко по-късно се е появило видео, по силата на което „Ислямска държава” е обявила всички турски посолства по цял свят за свои легитимни цели. Всичко това е във връзка с много сложната битка в Северна Сирия, уточни Чуков.

По думите му град Ал Баб е на 12 км от Алепо.

„Ал Баб на арабски означава „врата”. Това е вратата на тази група, която буквално днес е влязла в Ал Баб. Има много тясна връзка, тъй като става връзка за едни и същи хора – тези, които са влезли в Ал Баб и онези, които в момента се намират в много тежко състояние под ударите на сирийската армия. Очевидно се усеща една много ясна тактическа стъпка от „Ислямска държава”. В момента, когато те се намират в много тежко състояние, те откриват нови фронтове”.