В навечерието на Националния празник Трети март водещият на предаването „120 минути” Светослав Иванов получи отличието „Златна монета „Писменост” за принос в развитието на българската журналистика.

Наградата се присъжда от Съвета на европейската научна и културна общност на признати представители на българския научен и културен елит, които са номинирани да бъдат Почетни членове на "Съвета на европейската научна и културна общност" заради принос към развитието на българската наука, култура и иновативна икономика.

Номинациите се правят от 180 известни български учени и творци с международно признание, които притежават Златни отличия от "Съвета на европейската научна и културна общност". Сред тях са акад. Антон Дончев, Райна Кабаиванска, проф. Андрей Пантев, Валя Балканска, българските учени, които работят в ЦЕРН, проф. Елена Кутева и др.

„Златната монета „Писменост” се изработва в Монетния двор на България, с двустранно златно покритие, на лицевата страна е изобразена отворената книга, като символ на прогреса, а на обратната страна са подредени красивите букви на Глаголицата.

„Чувствам тази награда като отговорност и като едно признание към все още млад журналист, който с работата си се опитва да внесе нормалност и малко повече авторитет в ефира”, каза Светослав Иванов, след като получи отличието.

Със „Златна момента” бяха отличени и зам.-председателят на БАН проф. Николай Милошев и ръководителят на катедрата по съвременен български език във Великотърновския университет проф. Стоян Буров.