Стотици доброволци и лесничеи се събраха днес в гората над село Локорско до София, за да вземат участие в залесяването ѝ, след като тя беше унищожена от пожар.

През август 2013 г. голям пожар обхваща гората над селата Локoрско и Войнеговци. Горят 550 декара предимно иглолистна гора.

В 10 ч. тази сутрин – две години след огненото бедствие, теренът се подготвя за залесяване. Стотиците доброволци, предимно млади хора, са разбрали за инициативата от интернет, а горското стопанство подкрепя начинанието като осигурява посадъчeн материал и инструменти.

„Днес се случва тежката част на възобновяването на гората. Това е почистването от тази изгоряла вършина, която е останала след дърводобива. Освобождаването на площите, копаят се терасите и най-накрая като десерт ще бъде и самото залесяване”, обясни Олга Николова, нач.отдел „Възстановяване на горите” Югозападно държавно предприятие.

„Когато станем 100 хил.- ще посадим гора” - така Никола Рахнев е озаглавил инициативата, която организирал благодарение на социалните мрежи.

„Те са като една почва, в която не садим нищо - израстват плевели. Ако засадим добри идеи, добри каузи - израстват добри неща. Затова стигнах и до тази инициатива, която имаше за цел да засажда дървета за България”, обяснява Никола.

Семейство Иванови идват от столицата, за да дадат пример на деца си и казват, че най-важното е да се дойде с усмивка и да се помогне на природата.

За най-малките участници имаше награди и дипломи за положения доброволчески труд, резултатът от който ще видим след десетилетия.