След Саркози, и Франсоа Оланд напуска битката за президентския пост. Настоящият президент се отказва да се кандидатира за втори мандат в името на единството на нацията.

Само за десетина дни политическият живот във Франция рязко се промени. Това беше краят на кариерата на политици, които можеха да заемат, или по-скоро - да се върнат, на президентския пост. Най-напред приключи ерата „Никола Саркози", а вчера и тази на Франсоа Оланд.

"Властта никога не ме накара да загубя яснота, нито по отношение на себе си, нито за ситуацията. Осъзнавам рисковете, които подобен ход може да създаде, ако не получи широка подкрепа, и също така реших, че няма да се кандидатирам на президентските избори", заяви Франсоа Оланд.

За първи път в историята на Франция, действащ президент решава да не е кандидат за втори мандат. В името на обединяването на нацията.

82 процента от французите одобряват решението на Оланд. Остават обаче 5 месеца до края на мандата му. Той едва ли ще вземе ключови решения във вътрешната политика. Но пък има пълните правомощия да управлява външната. В очакване на следващия президент, който най-вероятно ще е носител на различен и далеч по-консервативен стил.