Три десетилетия след трагедията в Чернобил - нов саркофаг покрива руините от днес. Конструкцията ще запечата фаталния реактор поне за век.

Новата железобетонна арка е наистина грандиозно технологично постижение. Изграждането й започна в началото на 2012 г. Конструкцията, с която може да се покрие катедралата „Нотр Дам" в Париж или един голям стадион, беше построена непосредствено до Четвърти блок.

Тя беше придвижена на сегашното си място за 4 денонощия с помощта на 224 пневматични крика, които го избутваха с по 60 сантиметра.

Кое наложи изграждането на новия бетонен саркофаг?

В месеците след най-тежката в историята на човечеството индустриална авария Четвърти реактор беше засипан с 400 хиляди кубически метра бетон. През годините след това саркофагът е дозаливан многократно, но старата конструкцията не се смята за достатъчно надеждна срещу изтичане на радиация при силно земетресение.

Бетонната арка е дълга 162 и висока 108 метра. Основен изпълнител са две френски компании.

„Това е най-голямата мобилна конструкция в историята на човечеството. 28 държави, подкрепящи този проект, осигуриха 1 милиард и 417 милиона евро в подкрепа на Украйна. 10 хиляди работници от 40 страни участваха в изграждането му”, каза Петро Порошенко.

В сегашния си вид новият покрив тежи 25 000 тона, като предстои да бъде монтирано допълнително оборудване, което ще тежи още 11 000 тона.

До края на следващата година трябва да приключи монтажът на допълнителното оборудване, което ще струва още около 600 милиона евро, и което ще позволи евентуални допълнителни ремонтни дейности по погребания реактор.