Зенитно-ракетният комплекс С-400 вече е доставен, разгърнат и поел бойното си дежурство в руската авиобаза „Хмеймим” в Сирия, съобщи пред журналисти официален представител на Министерство на отбраната на Русия, цитиран от Интерфакс.

С-400 „Триумф” (SA-21 Growler по класификацията на НАТО) е предназначен за унищожаването на всички съвременни средства за въздушно-космическо нападение. Това означава, че комплексът може да служи както за противовъздушна, така и за нестратегическа противоракетна отбрана.

Комплексът се състои от радар, команден пункт и множество свързани с него пускови установки. Всички те са монтирани на високопроходими камиони. Обменът на данни е напълно автоматизиран, а времето за изстрелване на ракета след разгръщане е по-малко от 8 секунди. Могат да се следят до 80 цели едновременно.

Радарът открива цели на до 600 километра, а огън по тях може да се води на между 120 и 250 километра отдалечение за самолети и крилати ракети и до 60 км. за т.нар балистични цели, сред които – и бойни глави. „Триумф” може да порази противник, летящ на между 5 и 30 000 метра от земята.

Москва разполага ракетите в авиобазата "Хмеймим" край Латакия, това означава, че Русия ще контролира небето не само над Сирия, но и над Ливан, част от Турция, Ирак, Йордания и дори Израел.