Най-големият радиотелескоп в света е построен в планините на провинция Гуейчжоу в югоизточен Китай. Изграждането му е отнело около 5 години планиране и още толкова години строителство. Инженерите и строителите са живели в специално изградено градче, докато са течели строителните работи.

Близо 10 хиляди души от селата в района са били преселени, за да бъде гарантирана сигурна работа на радиотелескопа. Съоръжението е толкова чувствително, че дори разговори по мобилни телефони могат да смущават функциите му.

Диаметърът на телескопа, наричан от създателите си „Китайското всевиждащо око”, е 500 метра. Това е с 200 метра повече от най-голямото досега такова съоръжение в Арсебио, Пуерто Рико. Площта му е колкото 40 футболни игрища.

Чинията е изградена от 4450 рефлекторни панела. Уловените радиосигнали се препращат към усилватели, за да могат да бъдат анализирани. Колкото чинията е по-голяма, толкова по-слаби сигнали може да улавя.

Китайският радиотелескоп ще може да усеща гравитационни вълни, да открива неутронни звезди и черни дупки и да улавя електромагнитни сигнали от пулсари до 1000 светлинни години.

Изграждането на телескопа струва 1,2 милиарда юана, или около 180 милиона долара. В началото ще бъде използван само от китайски учени, а след това ще започнат и съвместни програми с изследователи на Космоса от целия свят.