Министерството на туризма вече линцезира спа-центровете и спа-хотели в страната. Мярката вече е в сила и има за цел да защити интересите на клиентите.

Вече 5 години Мария работи на рецепцията в голям спа-център. Според новите правила тя трябва да е със средно образование и да знае поне един чужд език.

Тя говори два езика - английски и руски, има и висше.

За да запази думата СПА в името си, центърът трябва е изпълнил цял ред условия: от квалификацията на кадрите, през обслужването - до изчерпателно изброено оборудване.

„Така че не всеки хотел който има басейн или джакузи, да се нарича спа хотел”, каза министър Ангелкова.

„Наредбата защитава интересите на клиентите, защото те плащат и желаят качествена услуга”, смята Мария Драшкова.

Има обаче и недоволни от новите правила. На един от спа хотелите в Банско ще се наложи да инвестира сериозна сума, за да изпълни изискването за отделяне на сухи и мокри помещения за складиране.

„Това ще бъде голям технологичен и архитектурен проблем, тъй като за повечето от сградите ще трябва да се направят нови архитектурни планове”, обясни управителят Петя Клинчова.

От Института за анализи в туризма са скептични, че наредбата ще промени каквото и да било.

„Докато ние смятаме, че държавни чиновници с наредба могат да оправят качеството на българския туризъм, ние сме много далеч от съвременния световен тренд в туризма”, коментира Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

Думата спа идва от латинското "санус пер аква" или "лечение чрез вода".