Литературните музеи бавно обръщат гръб на разрухата. След години бездействие къщата на Яворов възкръсна, а сега домовете на Христо Смирненски и Елин Пелин също ще бъдат реставрирани.

Внезапната смърт на партриарха на българската литература Иван Вазов през 1921 г. води пет години по-късно до прераждането на тази къща в първия български литературен музей.

И отвън, и отвътре къщата-музей на Христо Смирненски плаши. Занемарена и изоставена, тя беше затворена за посещения през последните 12 години. Сега ще бъде възстановена дори сладкарската работилница на родителите на поета, което се е помещавала на първия етаж.

Фаворизиран по време на комунизма, низвергнат при демокрацията, Христо Смирненски предрече смъртта си и си отиде от туберкулоза в размирната за България 1923-та.  

„Бихме искали да покажем поета такъв, какъвто е, без наслагвания, че неговото творчество е само символистическо или само пролетарско, и мисля, че той го заслужава”, коментира Соня Кирицова, главен уредник на къща-музей "Христо Смирненски".

За последен път експозицията в музея е обновявана през далечната 1969-а. Дано реновацията успее в следващите две години, когато ще се навършат 120 години от рождението на Христо Смирненски.

В приказното Байлово все още го има гьолът, в който хитрият Андрешко изостави съдия-изпълнителя по мръкнало.

Писател, библиотекар, съветник на царя и много любопитно, той е първият уредник на музея на Иван Вазов, домът на Елин Пелин е поставен под егидата на ЮНЕСКО още през 77-ма, но едва сега ще бъде реновиран.

Тъкмо като уредник на музея на Вазов по време на бомбардировките над София Елин Пелин спасява стъкленицата със сърцето на поета, но губи един от собствените си ръкописи.

Следващия месец ще видим нещо наистина уникално за музейното дело у нас. В дома на Иван Вазов в София ще бъде изложено неговото сърце, запазено при специални условия през годините.