Лечението на онкоболните ще се заплаща на болниците по нов начин. Лекарите и пациентите обаче са притеснени, че ще бъдат ощетени.

В навечерието сме на световния ден за борба с рака. Статистиката показва, че у нас всяка година броят на онкоболните расте. Последните данни са за 2013-та когато новооткритите случаи са 37 хиляди, 18 хиляди - са починалите.

На този фон здравната каса предлага нов начин, по който да плаща на болниците за химиотерапия и съпътстващите я високоспециализирани изследвания.

Парите ще стигнат ли?

Здравната каса предлага по-голям брой клинични пътеки за химиотерапия, които да включват компютърна томография и ядрено магнитен резонанс. Парите, които ще плаща по тях обаче, са твърде малко, твърдят специалистите.

„Всяко намаление на финансирането в сравнение с настоящото би било катастрофално за достъпа на пациентите до онкологично лечение", категоричен е проф. д-р Асен Дудов, национален консултант по медицинска онкология.

От касата обясниха, че предложените цени са съобразени с бюджета й. А високоспециализираните изследвания са включени в клиничните пътеки, за да спрат болниците да искат отделно направление за тях и така да ги отчитат два пъти.

Същинските преговори за това какво, колко и как ще плаща касата в областта на онкологията ще започнат от утре. До месец март страните трябва да постигнат консенсус, за да може Националният рамков договор за 2016 г. между каса и лекари да бъде подписан и да влезе в сила през април.