Новият Изборен кодекс даде шанс на големите партии да наложат "правилните кандидати" и в общините. Какви ще са последиците?

Прагът за преференциите по места вече е 7% от действителните гласове за листата, а не от общинската избирателна квота.

„Много малко общински съветници в София могат да прескочат тази бариера. И това е в интерес на политическите ръководства, които обикновено здраво структурират листата, но не е в интерес на избирателя, който би трябвало да може ясно да проследи своя глас”, коментира депутатът Вили Лилков.

С новия метод в големите градове, където по традиция ГЕРБ има най-много гласове, доста ще се увеличи броят на бюлетините за изпреварването на кандидат в листата.

Малка партия като "Зелените" се обявява за нулев праг за разместване на листите и изобщо за влизане в местния и националния парламент.

„Определено трябва да се чувстваме ощетени. Наличието на праг прави така, че се случват безпринципни коалиции”, казва Борислав Сандов.

В 43-ото Народно събрание изобилства от коалиции. С изключение на ГЕРБ и ДПС 36 партии са организирани в коалиции, представени като осем парламентарни групи. Всички те имат предварително договорен брой депутати. Само една от тях има само министър – земеделецът Николай Ненчев.

Нулев праг за преференции има в няколко европейски държави – Полша, Хърватия и Балтийските републики. Там няма и защита за водачите на листи.