Холивудски сценаристи работят по филми за Цар Калоян и Цар Борис Трети. Продукциите ще бъдат снимани в България с наши актьори.

Филмът за цар Калоян ще разказва за възкачването му на трона и обявяването му от римокатолическия папа Инокентий Трети за крал на българи и власи. Така владетелят спечелил голям авторитет в Европа през XIII век.

Ярив Лърнър, изпълнителен директор на “Ню Бояна филм”, коментира, че първото желание на компанията за режисьор на филма с българска тематика е Мел Гибсън.

Продукцията с работно заглавие "Сърцето на царя" ще върне зрителите повече от 70 години назад към съдбовен епизод от българската история.

Това е интересен период от историята, а темата не е разказвана досега така на голям екран. Филмът ще проследи как цар Борис Трети и останалите хора около него стигат до решението да спасят българските евреи, коментира Лърнър.

За ролите в двата исторически филма ще бъдат ангажирани основно български актьори. През следващите месеци у нас за снимки пристигнат звездите Джейсън Стейтъм, Джесика Алба, Райън Рейнълдс и Гари Олдман.