За шеста поредна година „Да изчистим България заедно” обедини хора и институции в най-мащабната доброволческа акция у нас. Бяха събрани 5000 т. отпадъци от паркове и защитени територии.

Тази година близо 8000 души участваха в над 150 организирани акции в горски територии, природни паркове, зони за отдих. Те събраха като събраха над 150 тона отпадъци.

Три области в страната привлякоха над 10 хил. доброволци в голямото чистене. Това бяха Русе, Пловдив и Силистра по данни на областните администрации.

От старта си през 2012 г. досега каузата „Да изчистим България" е получила подкрепата на над 1 355 000 доброволци от цялата страна.

За същия период по данни на екоминистерството, което е основен партньор на инициативата, са събрани близо 82 хил. т. отпадъци.

В Природен парк Златни пясъци, например, бяха събрани десетки чували с боклуци, въпреки че защитената територия беше почистена преди месец.

"Нелицеприятно заварихме положението в защитената местност.... Направихме едно добро дело като почистихме и направихме по-добра обстановка за отдих и за релакс", коментира една от доброволките Дора Илиева.

Студенти от три университета събраха отпадъци, скрити край дървета, храсти и недостъпни места в Морската градина на Варна.

"Заварихме на много места много боклуци и много фасове и след нас вече е доста по-чисто и по приветливо", каза Михаил Енчев – студент в Медицинския университет, Варна.

Почистен бе и районът около един от най-значимите български символи – Паметникът на свободата на връх Шипка. Самият той предстои да бъде реставриран със средства, събрани от кампанията "Ние обичаме България".

Своеобразно сметище за битови и строителни отпадъци беше скрито между храсти и дървета в парка Света гора във Велико Търново. С премахването му се заеха студенти и курсанти.

„Инициативата е много добра, но поне по лично мое мнение трябва да бъде по-често организирано. Да не е само инициатива на националните медии, а да е на общините и  институциите", заяви капитан Ганьо Ганев, командир на рота в НВУ „Васил Левски".

Само за час младежите напълниха десетки чували с отпадъци.