Специалните пратеници на bTV Десислава Ризова и операторът Борис Пинтев се завърнаха от Италия. Те предаваха от района на бедствието и са усетили последния силен трус тази сутрин там.

„Готвехме се за жива връзка в сутрешния блок, когато буквално колата ни подскочи, беше много страшно”, разказа Деси Ризова.

„Усещането беше съвсем различно от Хаити и Непал. Свързвам Италия с много положителни емоции, красиви гледки, а пред очите ни имаше руини и десетки жертви”, посочи операторът Борис Пинтев.

„Хората бяха изключително съпричастни един към друг, много си помагаха, имаше ужасно много доброволци, които изравяха с голи ръце руините, за да помагат в издирването на хора. Бяха дошли и доброволци с кучета, които да търсят оцелели. Властите също бяха доста мобилизирани”, каза още Деси Ризова.

След земетресението мнозина останаха без дом и без близки, които останаха затрупани под развалините.

За Джулия 24 август ще остане един от най-мрачните дни в живота й.

Земетресението сринало нейната къща изцяло, а тази на баба й и дядо й - наполовина. Нейни приятели загинали под руините, семейството й е оцеляло. Тя напуснала селото два часа преди труса.

„Всичко е продължило 10 секунди, но така е разтресло, че не са могли да стоят на краката си, падали са на пода. А после са видели къщи, които просто падат изцяло и са знаели, че вътре има хора. Техни приятели са били вътре. Двама души загинаха само там. Те са опитали да ги изровят, но е било късно”, разказва Джулия.

В Пескара дел Тронто дори не подозираха, че спасената от руините Джулия е трогнала хората по целия свят. Те обаче разказват, че не само тя е оцеляла благодарение на спасителите, но и малката Джорджия, която също била извадена изпод срутената си къща.

Във всеки от десетките лагери ще бъдат настанявани до 300 души, а властите продължават да търсят още 200, които засега се водят безследно изчезнали.