Българските народни приказки оживяват по уникален начин в нов анимационен сериал. Амбициозният проект е на екип млади художници от цял свят.

Националният ни фолклор и митология вдъхновяват Митко и Елена за проекта, който наричат „Златната ябълка”. Това ще бъде анимационен сериал, какъвто не е правен досега у нас, твърдят създателите му.

„Всъщност, историята ни не е за „Тримата братя и златната ябълка”. Имаме двама братя и една Вихра. Използваме елементи от българския фолклор, но не пресъздаваме едно към едно сюжети”, обяснява Димитър Петров.

Вихра е упорито и решително момиче, което бързо трябва да се адаптира към новия свят, в който се е озовала. Баща ѝ е Змей - дух на бурите, и затова тя има облаче вместо коса.

„Интересното за проекта е, че е изцяло онлайн базиран. Имаме хора, които работят в чужбина. Позволява на хората да съчетават други ангажименти с тази работа и по този начин да запазят усещането за работата като за едно хоби и нещо, в което наливат страстта си”, казва и Елена Рапонджиева.

Митко е работил в едно от най-големите европейски анимационни студия, преди да се посвети на „Златната ябълка”. Предполага, че сериите ще са готови след около 2 години.

„Първите няколко епизода, които задвижват историята, започват с двамата братя кукери. Те тръгват да търсят Златната ябълка и те трябва да възстановят една много ценна за кукерите книга. И единственият начин да я възстановят е като намерят тази книга”, разказва Митко.

Можете да подкрепите проекта на Митко и Елена, и да научите повече за него в официалния уебсайт.