30-тата юбилейна "Киномания" започна. Зрителите ще видят най-добрите заглавия от последните две години, непоказвани досега по нашите екрани. Директорът на НДК Мирослав Боршош връчи награда за цялостен принос на един от основателите на събитието Людмил Стайков.

Юбилейната "Киномания" започва с филма на Кристина Грозева и Петър Вълчанов "Слава". Той вече получи десетина награди от български и международни фестивали. Киноманите ще могат да избират между още над 70 филма и ретроспективи на Андрей Тарковски и Бернардо Бертолучи.

"Слава" е създаден по действителната история на кантонер, който намери разпилени на железопътни релси милиони левове, а после предаде в полицията. В една от главните роли е Маргита Гошева.

„Имам удоволствието да играя тази страхотна кариеристка, професионалистка, която всъщност заради работата си пренебрегва с много лека ръка, много лесно, преминава човешки закони. Много добре го определи един американски топ критик - той каза, че е черна комедия, но ужасяваща”, каза актрисата.

Почитателите на Андрей Тарковски ще си припомнят класиките "Иваново детство", "Андрей Рубльов", "Сталкер", "Огледало".

В ретроспективата на Бернардо Бертолучи са включени "Последно танго в Париж", "Малкият Буда" и други знакови филми на прочутия режисьор.

Сред най-новите заглавия са продукциите на Уди Алън, Мел Гибсън, Емир Кустурица и много други. Публиката ще може да види биографични филми за музикантите Джанис Джоплин, Майлс Дейвис и Чет Бейкър.

Един от вероятните кандидати за "Оскар" догодина е мюзикълът "La-La Land" с участието на Райън Гослинг и Ема Стоун.

Освен в НДК, филмите от "Киномания" ще бъдат прожектирани в Дома на киното, Люмиер, "Одеон". "Киномания" продължава до 1 декември.