Днес се навършват 20 години от масовия протест на 10 януари 1997 г. Какво се промени след смяната на Жан Виденов оттогава насам.

точно преди 20 години Валентин Грънчаров предава на живо с един от първите мобилни телефони. Помни щурма на парламента и народния гняв.

Хиляди граждани, недоволни от Виденовата зима и инфлацията, излизат по площадите и щурмуват Народното събрание.

„Хората прииждаха. На северния вход имаше огромна лимузина, буквално се качиха на нея и я стъпкаха. Полицията, която се опита да направи кордон около парламента, беше с пълно бойно снаряжение. Не действаха със сила но имаше припаднали”, разказва Грънчаров.

Десетки са ранени след сблъсъци с полицията. По това време БНР пуска музика и отстъпва позиции като обществено радио на „Дарик”, спомня си Силвия Великова.

„БНР не можеше да излъчва нищо което документално се случваше там имаше специална инструкция да не се създава напрежение имахме героите на площада но не можехме да покажем какво се случва там”, спомня си Великова.

Премиерът Жан Виденов подава оставка, като от БСП имат намерение да съставят второ правителство начело с Николай Добрев.

Според фотографа Иван Стоименов събитията от 10 януари са породени от външни причини създали банковата криза и инфлацията.

„Положението беше много страшно – на Жан Виденов международните банки не му даваха кредити да си погасява заема. България остана в изолация. Това беше, за да започне принудително тоталното раздържавяване.

След 10 януари и последвалите протести БСП се отказва от опитите за съставяне на правителство, а на 4 февруари Николай Добрев връща мандата на президента Стоянов.