„Бронзовата къща” е подарък от Австрия за българското председателство
Създателят й Пламен Деянов заяви, че произведението съдържа в себе си много от традициите на българската архитектура и занаятчийство
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 4
    4

Бронзова къща с височина от 14 метра ще се издигне на мястото на разрушения през 1999 година мавзолей на Георги Димитров в София. Проектът "Бронзовата къща", е дело на българския скулптор Пламен Деянов, който живее в Австрия.

Скулптурата е подарък на България от Австрия за предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС. През 2018 година двете страни ще си поделят председателството.

Съвременно изкуство на световно ниво на мястото на мавзолеяОбщинският съвет ще реши дали в центъра на града да бъде издигната "Бронзовата къща" 

Кулата тежи около 70 тона и ще се разгърна на площ около 50 квадратни метра.

Създателят й Пламен Деянов заяви, че произведението съдържа в себе си много от традициите на българската архитектура и занаятчийство и е свързана и с тракийски бронзови и златни съкровища.  

Бронзовата кула се състои от няколко хиляди ръчно изработени масивни бронзови елементи и се планира в нея да може да се влиза и да бъде използвано и вътрешното пространство.

Деянов работи по проекта 15 години.

Биляна Генова, директор „Култура” към Столичната община посочи, че авторът е избрал мястото. „За нас е интересно, защото предстои градоустройствено решение за площада. Изграждането на скулптурата ще започне в края на годината и ще тя ще остане в рамките на цялата 2018 година”, добави тя.

  • 4
    4
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре