Спасение за носорозите – ферми за легален добив на техните рогове
Легалното добиване на ценния материал може да спаси популацията на носорозите, смята южноафриканският предприемач Дейвид Хюм
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0

Южноафрикански предприемач се надява да спаси носорозите от бракониерите, като организира легален пазар за ценните им рогове. Джон Хюм има общо 1536 носорога във фермата си, от които е добил над 6 тона от ценната кост.

Носорози
Снимка: Reuters

„Тук практикуваме безкръвен начин за придобиване на рогове, който можем да разпространим на пазара – разяснява фермерът. – Премахването им отнема от 15 до 20 минути, съвсем безболезнена процедура. Това е като да си отрежеш ноктите или косата – отрязваме мъртвата част. Няма нараняване, усещане или болка. Роговетеа порастват отново и след 3 – 4 години никой не забелязва. Нашата цел е да окуражим развъждането на носорози”, обяснява той.

И други независими фермери използват собствените си пари, за да защитят популацията на носорозите. Фермата на Хюм работи и по специална програма за опазване и увеличаване на популацията на животните.

Разходите ѝ възлизат на над 170 хил. долара на месец, които се плащат за охрана на границите на територията ѝ, за заплати за служителите и консумативи за животните.

Носорози
Снимка: EPA

Бракониерството и продажбата на рогове от носорози са забранени от близо 80 години. Незаконната търговия обаче все още е извън контрол.

Роговете продължават да се търсят заради техните предполагаеми лечебни свойства и естетически качества. Създадени почти изцяло от кератин, когато се полират, те придобиват полупрозрачен вид, а с възрастта стават все по-красиви.

През XVIII и XIX в. четири от най-разпространените религии в света – християнството, будизмът, хиндуизмът и ислямът, са споделяли вярването на персите, че съдове от рогове могат да помогнат за разпознаването на отровни течности.

Традиционната китайска медицина все още използва роговете за медицински цели. Материалът е символ и на богатство и висок социален статус.

Интересът към роговете на носорозите обаче води до преследването и убиването на множество животни и застрашава популацията им.

Търгът на Джон Хюм е официално разрешен от конституционния съд на Южна Африка през април, въпреки забрана за вътрешен пазар в страната от 2009 г. Международна забрана съществува и от 1977 г.

Опоненти на законния пазар твърдят, че износът на рогове ще бъде проследяван трудно и незаконно придобитите биха могли да се предлагат на уж законния пазар.

Носорози
Снимка: EPA

Критиците на търга се притесняват най-вече от факта, че уебсайтът му вече има версии на виетнамски и китайски език – в тези страни роговете се търсят много.

„Очевидно г-н Хюм смята да разшири пазара си, което повдига въпроси около мотивите му за продажба”, казва Джоузеф Окори, ръководител на регионалния офис в Южна Африка към Международния фонд за опазване на животните.

През последната година са били убити над 1054 носорога, което все пак е напредък в опазването на животните. Белите носорози изчезнаха почти изцяло миналия век, но организациите за защита на животните в Южна Африка продължават усилията си в борба с бракониерите.

Тази страна е дом на над 80% от световната популация на носорози.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре