Словашки шерпи мерят сили с бурета бира на гърба (ВИДЕО)
Планински водачи се състезаваха във Високите Татри за най-бързо доставяне на товар до върха
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0

Растислав Горисчак е най-бързият "шерп", който може да срещнете в словашките планини. Той победи дузина конкуренти на традиционното състезание за носене на 100-килограмов самар до върха на планината.

Планинският гид постави рекорд като измина трасето от 2.5 километра за по-малко от 37 минути. Обикновено изкачването на тези 200 метра денивелация отнема цял час, дори и без раница на гърба.

Надпреварата води своите традиции от непалските шерпи, които носят багажа на алпинистите към хималайските върхове.

Вместо да помагат на алпинистите, които изкачват Еверест, словашките шерпи в Татра служат на туристите и скиорите и носят продукти до високите хижи. Тази практика е много по-икономична и екологична от лифтовете и хеликоптерите, които при нужда доставят необходимите запаси.

"Под тежкия товар мислите се движат бавно – дори не осъзнаваш, че вървиш, споделя 66-годишният Виктор Беранек, който също участва в състезанието. Според състезателите, пътят до върха е равносилно на достигане на нирвана.

Десетки зрители наблюдаваха силните и бързи носачи, които бяха натоварени с вода, хляб, курабии и… бирени кегове. Много от тях бяха дошли с децата си, за да почетат традициите на планинската общност. Всяка година планинарите почитат паметта и на свой колега, загинал през 2000 година.

"Ако трябва да съм честен, направо изпаднах в криза днес – разказва Растислав след победата си. – Дори си казах, че повече няма да участвам. Минаваш всички граници на възможностите си – наистина е изтощително", признава опитният планинар.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре