Равносметката 2017: Годината, в която управляващи в Скопие ни нарекоха „братя“
В последните месеци станахме свидетели на исторически жестове от двете страни
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 5
    2

Тази година станахме свидетели на исторически жестове на симпатия между Македония и България. При смяната на властта край Вардар се проля и кръв, но новите управляващи в Скопие за първи път ни нарекоха „братя“.

След извънредните избори в края на 2016 г. албанските партии застрашиха десетгодишното господство на ВМРО-ДПМНЕ, като подкрепиха вторите по резултат социалдемократи в замяна на нови права за албанците.

Президентът Георге Иванов отказа да даде мандат на опозицията, а привържениците на Никола Груевски се принудиха да спират смяната на властта със силата на собствените си юмруци.

България и Македония подписаха историческия Договор за добросъседство (ОБЗОР)Това става факт след 18 години дипломатически усилия

С разбита глава от Събранието излезе новият премиер Зоран Заев. И въпреки разделението, лидерът на социалдемократите създаде правителство и дойде в София в търсене на европейско бъдеще за страната си.

Заев стана първия македонски политик, поклонил се пред паметника на Самуил в София.

Месец по-късно, след 18 години преговори, беше подписан договорът за добросъседство. С него Македония се отказа от свое малцинство в страната ни, а ние косвено признахме съществуването на македонски език.

Патриарх Неофит: Общото ни желание е да постигнем единство на Светото православиеНа въпрос колко време ще продължат тези преговори, Неофит отговори, че отсега е трудно да се каже

Отново за пръв път двете страни отбелязаха заедно 2 август – Илинден.

В края на годината от ефира на bTV представители на македонската църква призоваха Българската да я признае за своя дъщерна и с това да сложи началото на сложния процес по признаването ѝ от православния християнски свят.

  • 5
    2
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре