Равносметката 2017: Атентатите, които белязаха годината
Годината започна именно с терор, а атентаторите смениха тактиката си
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0

2017 година започна с атентат.

В новогодишната нощ, в един от най-посещаваните нощни клубове в Истанбул „Рейна”, нахлу стрелец и уби 39 души, а други 70 бяха ранени.

Стрелецът беше заловен.

По-късно през годината, на 3 април в метрото на Санкт Петербург беше взривена бомба, която уби 14 души и рани други 50. Беше обезвредено и второ устройство.

На 22 май в Манчестър избухна взрив на концерт на тийнидола Ариана Гранде. 22 младежи загинаха, като най-малката жертва е на осем години.

На 24 ноември в Египет беше извършено най-кървавото нападение срещу мюсюлмани в ислямския свят. Над 300 души бяха убити, повече от 30 от които деца, при няколко взрива в джамията „Ал Рауда” в Северен Синай.

Терористите смениха тактиката си през 2017 г. – камиони и микробуси бяха използвани като оръжия на терора и се превърнаха в новото лице на екстремизма.

На 22 март автомобил се вряза в пешеходци на моста Уестминстър в Лондон, а полицай беше намушкан пред британския парламент. Тогава четирима души загинаха, а най-малко 20 бяха ранени.

На 7 април камион нахлу на централна пешеходна улица в Стокхолм. Загинах трима души. И това беше терористична атака.

На 3 юни отново в Лондон ван се удари в пешеходци на „Лъндън бридж”, а нападението продължи на близък пазар. При тази атака загинаха шестима души, а над 40 бяха ранени.

На 17 август в Барселона микробус нахлу на най-оживената пешеходна улица в града. Най-малко 13 души загинаха, а десетки бяха ранени. По-късно стана ясно, че терористите са готвели атака срещу катедралата „Саграда Фамилия”.

На 31 октомври в Ню Йорк беше извършен най-смъртоносният терористичен атентат след 11 септември, отново с превозно средство. Терорист с ван уби 8 души, а ранените бяха десетки. Сред жертвите са петима аржентинци, празнуващи 30-годишнината от завършването на училище.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре