Протоколен гаф: Генерал-губернаторът на Канада докосна кралицата
Макар и кавалерски, жестът му беше оценен като неуместен
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0

Кралският протокол е безкрайно изтънчен. Никак не е трудно да го нарушиш, било то и с жест на галантност, какъвто прояви генерал-губернаторът на Канада.

Дейвид Джонстън докосна кралица Елизабет II по ръката, докато й помагаше да слезе по стълбите на канадското посолство в Лондон.

Всичко това се случва по време честванията на  150-годишнината от независимостта на Канада. Дейвид Джонстън няма как да не е бил наясно с тънкостите на монархическия протокол, тъй като е назначен на поста от самата кралица.

Пред телевизия CBC News генералният губернатор обясни, че хванал Елизабет II за ръката, за да я предпази от падане, в случай че килимът пред посолството се окаже хлъзгав.

В официалния сайт на кралското семейство се посочва, че задължителeн код на поведениe няма, но е желателно при среща с Елизабет II да се спазват традиционните норми.

Грант Харолд – английски експeрт по етикета, обяснява, че обикновените хора трябва да бъдат внимателни, но пояснява, че генерал-губернаторът не е сгрешил с докосването си.

„Джентълмените винаги помагат на дамите. Ако го беше направил без никаква причина, би било различно. Това, че помагаш, е добър аргумент”, коментира Харолд. 

Макар и да се смята, че едно от най-важните негласни дипломатически правила е, че кралицата не бива да бъде докосвана, жестът на генерал-губернатора Дейвид Джонстън не е прецедент.

През 2009 г. бившата първа дама на Съединените щати Мишел Обама също докосна Елизабет II с движение, наподобяващо лека прегръдка. Вероятно реакцията на медиите към постъпката щеше да бъде по-остра, но британският монарх отвърна на приятелския жест.

Подобни „волности” преди нея са си позволявали френският президент Жак Ширак при посещението на кралицата в Париж през 2004 г. и австралийският премиер Пол Кийтинг, приятелски сложил ръка на рамото й в далечната 1992 г.

 

 

 

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре